Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Konstrukcije s Talesovim izrekom

Osvetlitev odra je v gledališču zelo pomembna. Pomagaj postaviti tri odrske luči tako, da bodo osvetljevale celoten oder, vendar ne okolice. Vse luči imajo ob straneh lopute, ki omejujejo snop svetlobe na $90°$. Spodaj je tloris gledališke dvorane.

Prižigaj luči in jih postavi na pravo mesto. Rešitev se pokaže, če pritisneš na 'dobro postavitev'.

Luči moramo postaviti na:

Ponovitev

1. Na desni je prikazana podobna situacija kot pri lučeh v gledališču. Oglej si sliko in razmisli o središčnem in obodnem kotu.

Kot z vrhom v točki A imenujemo obodni kot nad krožnim lokom $l$. Kot z vrhom v točki S pa je središčni kot nad istim krožnim lokom.

2. Izrek o obodnem in središčnem kotu nad istim krožnim lokom zagotavlja, da je središčni kot dvakrat večji od obodnega. Za sliko na desni potem velja:

Kot $β$ je obodni kot, $φ$ pa njegov središčni kot nad istim krožnim lokom (glej sliko).

Drži. Ne drži.
3. Obodni kot nad premerom krožnice vedno meri 90 stopinj. To pravi Talesov izrek.

V nadaljevanju bomo spoznali uporabo Talesovega izreka v konstrukcijskih nalogah.

<NAZAJ
>NAPREJ91/703