Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Sinusni izrek

Opazovalca sta v krajih $A$ in $B$, ki sta ob ravni obali medsebojno oddaljena $4~$km, istočasno opazovala ladjo na morju. Opazovalec v kraju $A$ je ladjo videl pod kotom $37^\circ$ glede na obalo, opazovalec v kraju $B$ pa pod kotom $56^\circ$, kot je prikazano na sliki. S sošolcem razmisli, koliko je bila ladja v tem trenutku oddaljena od obeh krajev.


Kaj znamo izračunati?

Tukaj se naše znanje ustavi. Naš nov izziv je spoznati nov izrek, ki velja v poljubnih trikotnikih, da bomo lahko rešili ta problem in podobne probleme, ki jih ni malo.

Pred tem na kratko ponovimo nekatere pojme, ki jih bomo pri izpeljavi izreka srečali.

Ponovitev

1. Sinus ostrega kota v pravokotnem trikotniku je enak razmerju:

2. Izberi trditve, ki veljajo za očrtano krožnico.

3. Določi velikost kota $\alpha$.

Središčni kot $\alpha$ meri 150 $^\circ$
<NAZAJ
>NAPREJ189/703