Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Glavne primere uporabe vektorskega produkta srečamo v fiziki.

Zgled

Odviti želimo vijak. Ali je vseeno, kako dolg ključ uporabimo?

 

Izberi pravilno trditev.

Količina, ki igra pri zgornji dejavnosti pomembno vlogo, se imenuje navor: $$\overset{\rightharpoonup}{M}=\overset{\rightharpoonup}{r}\times\overset{\rightharpoonup}{F}$$ Pri tem je $\overset{\rightharpoonup}{F}$ sila, količino $\overset{\rightharpoonup}{r}$ pa imenujemo ročica. Več o tem boš izvedel pri fiziki.

Pri tehničnih podatkih o avtomobilu nam navor pomaga presoditi, kako močne pospeške ima posamezni avtomobil. Primerjaj, pri katerih obratih ima bencinski in pri katerih dizelski motor največji navor. Preveri, ali obstaja zveza med velikostjo navora in pospeški avtomobila. S sošolcem se pogovorita o vajinih ugotovitvah.

Zgled

V samokolnico naložimo $74 \,{\rm kg}$ zemlje, katere silo predstavlja sila $\overset{\rightharpoonup}{F_1}$. Prijemališče sile je na razdalji $a=47$ cm od osi.

 

S kolikšno silo $\overset{\rightharpoonup}{F_2}$ mora delavec dvigniti samokolnico, če je dvigne na razdalji $b=120 \,{\rm cm}$ od osi? Za gravitacijsko konstanto vzemi $g=10 \,\frac{{\rm m}}{{\rm s}^2}$.

V učbeniku za fiziko ali na spletu poišči še več primerov uporabe vektorkega produkta v fiziki.

<NAZAJ
>NAPREJ328/703