Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Ničle korenskih funkcij

Zgled

Določi začetno vrednost in ničlo funkcije $f: \mathbb{R} \longrightarrow \mathbb{R}$ s predpisom $f(x) = \sqrt[3]{x-1}+2$.

Zgled

Graf korenske funkcije $f$ vzporedno premaknemo v graf funkcije $g$ na sliki. Izberi pravilne trditve.

Zgled

Vzporedno premakni graf korenske funkcije $f(x) = \sqrt{x}$ v graf funkcije $g(x) = \sqrt{x+a} + b$, tako da bo funkcija $g$ imela ničlo $x=1$ in začetno vrednost $y=-1$. Pomagaj si z aktivno sliko.
a) Določi realni števili $a$ in $b$. Zapiši predpis funkcije $g$.
b) Nalogo reši še računsko.

Zgled

Izberi realne funkcije, ki imajo enake ničle kot funkcija $f: [2, \infty) \longrightarrow [0, \infty)$ s predpisom $f(x) = \sqrt{x-2}$.

<NAZAJ
>NAPREJ447/703