Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zaporedja

Tudi na številski premici prikažemo spremembe navzgor in navzdol. Ugotovi, kolikšna je sprememba in ali je sprememba pozitivna ali negativna. Po ugotovljenem pravilu zapiši naslednja $4$ števila.
a)

Sprememba je (pozitivna/negativna) pozitivna . Vsako naslednje število je (večje/manjše) večje za ($+/-$ koliko?) +1.5 .
$\normalsize{-12,5;\;\;\;-11;\;\;\;-9,5;\;\;\;-8;\;\;\;}$ -6.5 ; -5 ; -3.5 ; -2

b)
 

Sprememba je (pozitivna/negativna) negativna . Vsako naslednje število je (večje/manjše) manjše za ($+/-$ koliko?) -12.9 .
$\normalsize{22,8;\;\;\;9,9;\;\;\;-3;\;\;\;-15,9;\;\;\;}$ -28.8 ; -41.7 ; -54.6 ; -67.5

Če se premikamo po številski premici v desno, je sprememba pozitivna, če pa v levo, je sprememba negativna.


Zgled

V zvezku s točkovnim prikazom (diagramom) prikaži temperature slovenskih krajev, izmerjene ob $8\mbox{.}$ uri zjutraj. Za koliko je najnižja izmerjena temperatura nižja od najvišje izmerjene?

Kraj Rateče Portorož Kranj Metlika Lendava
Celje
Vreme
Temperatura $-11\,^{\circ}\!\mathrm{C}$ $5\,^{\circ}\!\mathrm{C}$ $-8\,^{\circ}\!\mathrm{C}$ $-9\,^{\circ}\!\mathrm{C}$ $4\,^{\circ}\!\mathrm{C}$ $2\,^{\circ}\!\mathrm{C}$

Zgled

Puščični prikaz kaže spremembe temperature.
a) Vpiši za koliko se je spremenila temperatura.

-8 $\,^{\circ}\!\mathrm{C}$ +11 $\,^{\circ}\!\mathrm{C}$ -9 $\,^{\circ}\!\mathrm{C}$ -8 $\,^{\circ}\!\mathrm{C}$
$6\,^{\circ}\!\mathrm{C}$ $\Large\longrightarrow$ $-2\,^{\circ}\!\mathrm{C}$ $\Large\longrightarrow$ $9\,^{\circ}\!\mathrm{C}$ $\Large\longrightarrow$ $0\,^{\circ}\!\mathrm{C}$ $\Large\longrightarrow$ $-8\,^{\circ}\!\mathrm{C}$
b) Kolikšna je bila začetna temperatura?
+2 $\,^{\circ}\!\mathrm{C}$ +6 $\,^{\circ}\!\mathrm{C}$ -5 $\,^{\circ}\!\mathrm{C}$ $+8\,^{\circ}\!\mathrm{C}$
-5 $\,^{\circ}\!\mathrm{C}$ $\Large\longrightarrow$ $-3\,^{\circ}\!\mathrm{C}$ $\Large\longrightarrow$ $3\,^{\circ}\!\mathrm{C}$ $\Large\longrightarrow$ -2 $\,^{\circ}\!\mathrm{C}$ $\Large\longrightarrow$ $6\,^{\circ}\!\mathrm{C}$

Začetna temperatura je bila -5 $^{\circ}\!\mathrm{C}$.
<NAZAJ
>NAPREJ28/540