Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Delno korenjenje

Korenjenec zapiši kot produkt popolnega kvadrata in števila, ki ni popolni kvadrat. Ustrezni kvadratni koren povleci k enačaju številskega izraza. Nato dopolni enakost.

Opiši postopek, kako iz $\sqrt{48}$ zapišemo $4 \cdot \sqrt{3}$.

Delno korenjenje je postopek, v katerem korenjenec zapišemo kot produkt dveh faktorjev, od katerih je en faktor popolni kvadrat.Izračunamo kvadratni koren popolnega kvadrata, kvadratni koren nepopolnega kvadrata prepišemo.
 
$\sqrt{a}=\sqrt{n^2\cdot m}=n \cdot \sqrt{m}$,   $a=n^2\cdot m$

Zgled

Delno koreni število $\sqrt{18}$. Zapiši v zvezek, šele nato poglej, kako je delno korenila Maja.

Zgled

Korenjence zapiši s produkti. Nato delno koreni.

$8=$ 4 $\cdot$ $2$                $24=$ 4 $\cdot$ $6$                 $75=$ 25 $\cdot$ $3$

$\sqrt{8}=$ 2 $\cdot$ $\sqrt{2}$         $\sqrt{24}=$ 2 $\cdot$ $\sqrt{6}$           $\sqrt{75}=$ 5 $\cdot$ $\sqrt{3}$

V zvezek delno koreni število $\sqrt{108}$. Nato poglej, kako so to število delno korenili Miha, Maja in Ana. Kateri postopek si uporabil?

Postopek delnega korenjenja izvajamo tako dolgo, dokler lahko korenjenec zapišemo s produktom faktorjev, od katerih je vsaj en faktor popolni kvadrat. 

<NAZAJ
>NAPREJ172/540