Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Racionalizacija ulomka

S katerim številom množimo število $\sqrt{3}$, da bo produkt racionalno število?

Miha in Maja znata razširiti ulomek. Razširi ulomek $\frac{2}{\sqrt{3}}$ s številom $\sqrt{3}$ v zvezek. Poglej, ali si izvedel enak postopek. Postopek opiši.

Racionalizacija ulomka s korenom v imenovalcu je postopek, s katerim ulomek razširimo s korenom v imenovalcu. Razširjeni ulomek ima v imenovalcu racionalno število.

Zgled

Racionaliziraj ulomke in dopolni.

$\frac{5}{\sqrt{3}}=$ 
  5 $\cdot \sqrt{3}$
  3
         $\frac{2}{\sqrt{7}}=$ 
2 $\cdot \sqrt{7}$
7
          $\frac{7}{3\sqrt{2}}=$ 
  7 $ \cdot \sqrt{2}$
6  

Zgled

Zapiši ulomke z iracionalnim številom v zvezek. Ulomke racionaliziraj. Nato s premikanjem pravokotnika preveri, ali si uporabil pravilen postopek.

Zgled

Racionaliziraj ulomke in poenostavi.

a) $\frac{8}{3\sqrt{2}}$                       b) $\frac{20\sqrt{6}}{\sqrt{10}}$                         c) $\frac{a}{\sqrt{b}}$

Zgled

Racionaliziraj ulomke.

a) $\sqrt{\frac{3}{5}}$                     b) $\sqrt{\frac{108}{45}}$                      c) $\sqrt{\frac{99}{60}}$

<NAZAJ
>NAPREJ174/540