Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Delno korenjenje je postopek, v katerem korenjenec zapišemo s produktom faktorjev, od katerih je vsaj en faktor popolni kvadrat. Izračunamo kvadratni koren popolnega kvadrata, ostali faktorji so kvadratni koreni nepopolnih kvadratov.

$\sqrt{a} = \sqrt{n^2 \cdot m} = \sqrt{n^2} \cdot \sqrt{m} = n\cdot \sqrt{m}$,   $a = n^2\cdot m$

Poglej primer.

Postopek delnega korenjenja izvajamo tako dolgo, dokler lahko korenjenec zapišemo s produktom faktorjev, od katerih je vsaj en faktor popolni kvadrat. Dopolni v enakosti.

$\sqrt{80}=$ 2 $\cdot$ $\sqrt{20}=$ 4 $\cdot$ $\sqrt{5}$

Delno koreni in poveži.

Racionalizacija ulomka je postopek, s katerim ulomek s korenom v imenovalcu zapišemo z ulomkom, ki ima v imenovalcu racionalno število. Ulomek racionaliziramo tako, da ga razširimo s korenom, ki je v imenovalcu ulomka. Poglej primer.

Racionaliziraj ulomek in dopolni.

$\frac{3}{\sqrt{5}}=$ 
  3 $\cdot \sqrt{5}$
  5
   

Racionaliziraj ulomke in poveži.

<NAZAJ
>NAPREJ175/540