Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Koordinata točke na premici

Postavi števila $1$ na zahtevano mesto. Zapis nad številsko premico pomeni, za koliko kvadratkov desno od števila $0$ postaviš število $1$. Kaj predstavlja razdalja med sliko števila $0$ in sliko števila $1$?

Že iz snovi o upodabljanju realnih števil vemo, da je vsaka točka na premici slika enega samega realnega števila. Celotna številska premica je potem slika vseh realnih števil. 
Zaženi animacijo ter opazuj dogajanje.

Številsko premico imenujemo tudi koordinatna os. Točko $O$, ki je slika števila $0$, imenujemo koordinatno izhodišče. Točki $E$ smo priredili število $1$. Dolžina daljice $OE$ predstavlja enoto na številski premici.

Zgled

Na številski premici prikaži slike števil $-\frac{1}{2},\frac{2}{3},\frac{5}{6}$.

Zgled

V prazno polje vpiši število, ki ga označuje točka $A$. 

$A=$ -900

Točka $A$ ustreza sliki števila $-900$. Število $-900$ imenujemo koordinata točke $A$. To zapišemo kot $A(-900)$.

Število $a$, ki je prirejeno točki $A$, imenujemo koordinata točke $A$. To zapišemo kot $A(a)$.

<NAZAJ
>NAPREJ293/540