Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
14.

Številske izraze prepiši v zvezek in izračunaj njihove vrednosti. Ploščine zapiši v ${\rm m^2}$.

a) $15\,{\rm m^2}\;26\,{\rm dm^2}-7\,{\rm m^2}\;68\,{\rm dm^2} = $

b) $5\,{\rm m^2}\;4\,{\rm dm^2} : 4 - 15\,{\rm cm^2}=$

c) $6{\rm ha}\;15\,{\rm a} - (200\,{\rm m^2}+3,5\,{\rm a})\cdot 2 = $

15.
16.

V parku ali gozdu naberi liste vsaj petih različnih dreves. Najprej oceni ploščino listov, nato ploščino izmeri s pomočjo kvadratne mreže ($1\,{\rm cm^2}$). Uredi drevesa po velikosti listov.

17.

V pravokotni kopalnici z dolžino $3\,{\rm m}$ je na tleh položenih $375$ ploščic. Vsaka ploščica je velika $2\,{\rm dm^2}$. Izračunaj širino kopalnice.

18.

Ploščina tretje slike je $90\,{\rm cm^2}$. Izračunaj ploščino prve in druge slike. Zapiši pravilo, po katerem narišemo vsako naslednjo sliko. Izračunaj ploščino četrte slike.

19.

Želimo prepleskati $32\,{\rm m^2}$ veliko steno. Prvi dan prepleskamo polovico stene, vsak naslednji dan pa polovico ostanka prejšnjega dne.

Prvi dan prepleskamo 16 ${\rm m^2}$ stene. Drugi dan prepleskamo 8 ${\rm m^2}$ stene. Tretji dan imamo skupaj prepleskanih 28 ${\rm m^2}$ stene. Koliko ${\rm m^2}$ stene ostane neprepleskane po šestem dnevu? 0,5 ${\rm m^2}$

Ali lahko na ta način prepleskamo steno v celoti?

<NAZAJ
>NAPREJ373/667