Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Združevanje (2 člena + 2 člena)

S sošolcem raziščita razstavljanje štiričlenika.

1. Vsak v svoj zvezek zapišita tri primere dvočlenika oblike $\_(\_ ± \_)±\_(\_ ± \_)$, pri katerih bosta izraza v obeh oklepajih enaka (glej sliko spodaj). Ne pokažita jih drug drugemu. Vsak naj svoje dvočlenike razčleni v štiričlenike. Nato drug drugemu narekujta dobljene štiričlenike. Štiričlenike, ki jih dobiš od sošolca, preoblikuj nazaj v prvotno obliko (dvočlenik). Ko imaš zapisan dvočlenik, izpostavi skupni faktor. Tako si razstavil štiričlenik.

2. Spet si izmislita tri dvočlenike zgoraj omenjene oblike in jih preoblikujta v štiričlenike. Zdaj bodita zvita in v štiričleniku premešajta člene. Drug drugemu narekujta štiričlenike in jih preoblikujta v dvočlenike. Nato v dvočleniku izpostavi skupni faktor. Tako si razstavil štiričlenik.

3. Razstavita štiričlenike:

a) $x^3+5x^2+10x+50$
b) $3x^3-7x^2+6x-14$
c) $x^3+3y+3x^2+xy$

Ali je trditev pravilna? Označi.

Razstavi $x^2-3xy-6y+2x$. Če ne gre, si oglej film.

Zgled

Razstavi štiričlenik.

a) $x^2+7x+xy+7y$
b) $5x+5y-x^2-xy$
c) $x^2-18-6x+3x$

<NAZAJ
>NAPREJ138/661