Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Združevanje (3 členi + 1 člen)

Poskušaj razstaviti štiričlenik $x^2-y^2+4x+4$.

Ponovno poskušaj razstaviti isti štiričlenik tako, da ga preoblikuješ v razliko kvadratov, ki jo nato razstaviš. Če ti ne gre, si oglej film.

 

 

Izberi pravilne trditve.

Zgled

Razstavi štiričlenik.

a) $x^2+6x+9-y^2=$
b) $x^2-25+2xy+y^2$
c) $4x^2-y^2+10y-25$

Zgled

Na mizi je kvadrat, sestavljen iz zelenih frnikol. Kvadrat obdamo z eno plastjo modrih frnikol. Nato v vseh štirih ogliščih kvadrata iz zelenih frnikol odstranimo enako velike kvadrate zelenih frnikol, kot prikazuje slika. Dokaži, da lahko iz frnikol obeh barv, ki na koncu ostanejo na mizi, oblikujemo pravokotnik, če:

a) smo začeli z $49$ zelenimi frnikolami, kasneje pa smo v vsakem oglišču odstranili kvadrat s $4$ frnikolami,
b) smo začeli s $625$ zelenimi frnikolami, kasneje pa smo v vsakem oglišču odstranili kvadrat z $9$ frnikolami,
c) smo začeli s poljubnim kvadratom zelenih frnikol, kasneje pa smo v vsakem oglišču odstranili poljubno velik kvadrat frnikol.

<NAZAJ
>NAPREJ140/661