Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Primer iz življenja

Gospod Novak ima nekaj dolga, ki ga odplačuje z enakimi mesečnimi zneski, na srečo brez obresti. Po končanem odplačevanju bo z vplačili nadaljeval in tako še nekaj privarčeval. Dolg znaša $1\,800$ evrov, mesečni polog pa $50$ evrov.

Količina denarja na računu se povečuje linearno.

Drži. Ne drži.
Kaj velja za linearno funkcijo, ki opisuje količino denarja? Začetna vrednost je -1800 , smerni koeficient pa 50 , saj se za toliko poveča vrednost v vsakem mesecu.

Predpis funkcije: $f(x)=$ 50 $x-$ 1800

Po koliko mesecih bo dolg znašal le še polovico začetnega? Kdaj bo dolg v celoti poplačan?

Kolikšen bi moral biti obrok gospoda Novaka, da bi dolg poplačal v dveh letih?

Izračunaj mesečni polog še za druge dobe odplačevanja.

Čas odplačevanja (leta) 
1
2
3
4
5
6
Mesečni obrok (€) 150
75
50
37,5 30
25

Ali je višina mesečnega obroka linearno odvisna od časa, izraženega v letih? Nariši graf, izračunaj mesečni obrok (namig: zapiši funkcijski predpis). Uporabi svinčnik in papir.

<NAZAJ
>NAPREJ596/661