Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Funkcijo $f: A \rightarrow B$ določajo trije podatki:

- predpis ("kako" slika),

- domena $A$ ("od kod" slika),

- kodomena B ("kam" slika).

Če je $B=\mathbb{R}$, je $f$ realna funkcija, če pa je še $A\subseteq\mathbb{R}$, pravimo, da je $f$ realna funkcija realne spremenljivke. Domeni funkcije $f$ rečemo tudi definicijsko območje in ga označimo z $D_f$ (torej je $A=D_f$).

Opazuj spodnjo aktivno sliko za pravilo $f$, ki vsakemu naravnemu številu $n$ priredi vsoto prvih $n$ lihih naravnih števil. Zapiši predpis za $f$. Ali je $f$ funkcija? Utemelji.

Izberi, kaj velja za funkcijo $f: \mathbb{N} \longrightarrow \mathbb{N}; f: n \longmapsto n^2$.

Ponazoritev funkcij

Oglej si štiri različne predstavitve treh različnih primerov funkcij. Razmisli, kaj sta lahko domena in kodomena vsake od funkcij. (V predstavitvah s tabelo, diagramom in grafom so prikazani le nekateri možni pari neodvisne in odvisne spremenljivke.)

<NAZAJ
>NAPREJ389/703