Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
9.

Mateja je razdelila bonbone med $6$ otrok. Vsak je dobil $10$ bonbonov. Koliko bonbonov dobi vsak, če vse bonbone razdeli med $12$ otrok?

10.

V avtobusu je $55$ sedežev. Cena najema celotnega avtobusa je $302,50\ \rm{€}$. Koliko plača vsak, če je avtobus $80\ \rm{\%}$ zaseden? Rezultat zaokroži na stotine.

11.

Cisterno so začeli polniti ob $8.00$. Če teče voda v cisterno po $5$ ceveh, ga napolnijo v $15$ urah. Kdaj bodo napolnili cisterno, če jo polnijo s $15$ cevmi. Cevi imajo enak pretok vode. Na uri prikaži čas, ko je cisterna polna.

12.

V mizarskem podjetju lahko $17$ mizarjev izdela $28$ notranjih vrat v $40$ dneh. Čas izdelave morajo skrajšati za $15\ \rm{\%}$. Koliko mizarjev bodo še začasno najeli, da opravijo delo?

Število najetih mizarjev: 3 .
13.

Jure na samokolnico naloži $30\ \rm{kg}$ peska. Da prepelje ves pesek, potrebuje $18$ voženj.

Če bi v samokolnico naložil $35\ \rm{kg}$ peska, bi ves pesek prepeljal v 16 vožnjah.
14.

Sedem enakih peči porabi zalogo goriva v $8$ mesecih.

$28$ enakih peči porabi isto zalogo goriva v 2 mesecih.
15.

$7,8\ \rm{m}$ dolg hlod želimo razžagati na $3$ ali na $5$ enako dolgih kosov. Izračunaj dolžino enega odžaganega dela. 

Če hlod razžagamo na $3$ enake dele, meri en del 2,6 $\rm{m}$.
Če hlod razžagamo na $4$ enake dele, meri en del 1,56 $\rm{m}$.
<NAZAJ
>NAPREJ339/540