Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Rob enotske kocke je $1\,{\rm e}$, prostornina enotske kocke je $1\,{\rm e^3}$. Iz enotskih kock sestavljamo nove kocke. Koliko je dolg rob sestavljenih kock? Prostornino sestavljenih kock opišemo s številom enotskih kock. Kolikšne so prostornine sestavljenih kock?

Rob kocke je $2\,{\rm e}$. Prostornina je $2\,{\rm e}\cdot$ 2 ${\rm e}\cdot$ 2 ${\rm e}=$ 2 $^3\,{\rm e^3}=$ 8 ${\rm e^3}$. 

Rob kocke je $3\,{\rm e}$. Prostornina je $3\,{\rm e}\cdot$ 3 ${\rm e}\cdot$ 3 ${\rm e}=$ 3 $^3\,{\rm e^3}=$ 27 ${\rm e^3}$.

Rob kocke je $4\,{\rm e}$. Prostornina je $4\,{\rm e}\cdot$ 4 ${\rm e}\cdot$ 4 ${\rm e}=$ 4 $^3\,{\rm e^3}=$ 64 ${\rm e^3}$. 

Kako bi zapisal prostornino kocke z robom $a$?

Rob kocke je $a$. Prostornina je $a\cdot$ a $\cdot$ a $= $ a $^3$.

Prostornina ($V$) kocke je enaka produktu dolžine, širine in višine kocke.

$V = a\cdot a\cdot a$

$V = a^3$

Zgled

Oglej si sliko in razloži, kako je Maja izračunala prostornino kocke.

Zgled

Iz $216$ enotskih kock lahko sestavimo kocko z robom $6\,{\rm cm}$.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ499/540