Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Računanje prostornine

Miha ima akvarij v obliki kocke. Rob akvarija je dolg $30\,{\rm cm}$. V akvarij naliva vodo. Največ koliko vode lahko nalije?

Zgled

Dolžina roba kocke je $3t$. Ko dolžino roba dvakrat povečamo, dobimo novo kocko. Kolikokrat večjo prostornino ima nova kocka?

Prostornina kocke z robom $3t$ je $V_1= 3t\cdot$ 3t $\cdot$ 3t $=27$ t 3 .

Prostornina kocke z robom $6t$ je $V_2=$ 6t $\cdot$ 6t $\cdot$ 6t $=216$ t 3    

Večja kocka ima 8 - krat večjo prostornino.

Zgled

Površina kocke je $156,06\,{\rm dm^2}$. Izračunaj prostornino te kocke. Pri računanju uporabi računalo.

Zgled

Izračunaj prostornino kocke. Podatke preberi s slike.

S premikom točke si oglej, kako sta Rok in Nina iz znane dolžine telesne diagonale izračunala prostornino kocke. Zakaj izračunani prostornini nista enaki? Na kateri način si ti računal?

Računaj čimbolj natančno.

<NAZAJ
>NAPREJ500/540