Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Ravninska geometrija

V trikotniku je dolžina stranice $a$ za $3\;{\rm cm}$ daljša od dolžine stranice $b$. Dolžina stranice $c$ je za $4\;{\rm cm}$ krajša od dolžine stranice $b$. Izračunaj dolžine vseh treh stranic, če je obseg trikotnika $23\;{\rm cm}$.

Nariši skico v zvezek in zapiši odnose med dolžinami stranic. Pomagaj si s prikazom.

Izberi enačbo, s katero izračunaš dolžino stranice $b$.

Reševali bomo naloge z uporabo znanja o ravninski geometriji, v katerih povezane količine izrazimo z eno neznanko. Vrednost neznanke izračunamo iz formule, ki količine povezuje.

Zgled

V trikotniku $ABC$ je velikost notranjega kota $\alpha$ trikrat večja od velikosti notranjega kota $\beta$. Velikost notranjega kota $\gamma$ je za $30^\circ$ manjša od velikosti kota $\alpha$. Izračunaj velikost notranjih kotov. Razišči, kako se spremeni zapis enačbe, če za neznanko izbereš katerikoli notranji kot.

Zapis enačbe je odvisen od izbire kota za neznanko. Uporabimo dejstvo, da je velikost vsote notranjih kotov trikotnika enaka $180^\circ$.

<NAZAJ
>NAPREJ118/513