Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Povzetek

Premikaj točko in preberi števila.

Rimske številke zapisujemo s sedmimi različnimi znaki.

 Rimska številka
I
V
X
L
C
D
M
 Zapis z desetiško številko
$1$
$5$ 
$10$
$50$
$100$
$500$
$1\,000$

Rimske številke zapisujemo na poseben način. Najprej zapišemo znake višjih vrednosti, nato znake vedno nižjih vrednosti. Vrednosti posameznih znakov seštevamo. Vendar obstaja nekaj izjem.

V zapisu rimske številke lahko zaporedoma zapišemo največ tri enake znake. Zato lahko nekateri znaki nižjih vrednosti stojijo pred znaki višjih vrednosti. V takem primeru moramo od višje vrednosti odšteti nižjo vrednost. Znak I lahko stoji le pred znakoma V in X, znak X lahko stoji le pred znakoma L in C in znak C lahko stoji le pred znakoma D in M. Poglej primer.

<NAZAJ
>NAPREJ40/667