Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Oklepaji in več računskih operacij

S premikanjem točke izbiraš številski izraz. Za vsak številski izraz ugotovi vrstni red izvajanja računskih operacij. Izbrane operacije povleci do križcev. Ob pravilni izbiri se pokaže križec za izbiro naslednje računske operacije.

V katerih številskih izrazih lahko izvedemo dve operaciji hkrati?

Vrednost številskega izraza z oklepaji z decimalnimi števili izračunamo tako, da najprej izračunamo vrednost v oklepaju. Če je v oklepaju več računskih operacij, upoštevamo, da imata množenje in deljenje prednost pred seštevanjem in odštevanjem. Nadaljujemo z računanjem po vrstnem redu, ki velja za številske izraze brez oklepajev.

Zgled

Izberi vrstni red izvajanja računskih operacij za številski izraz $(15,2-9,9)\cdot4,1+3,5$. Izračunaj vrednost številskega izraza.

Zgled

V kvadratke zapiši zaokrožene vrednosti posameznih členov številskega izraza $12,4+25,4:(4,1+0,9)$. Zaokrožuj na cele. Izračunaj zaokroženo vrednost.

12 $+$ 25 $:($ 4 $+$ 1 $)=$ 12 $+$ 25 $:$ 5 $=$ 12 $+$ 5 $=$ 17

Izračunaj natančno vrednost tega številskega izraza.

$12,4+25,4:(4,1+0,9)=$  17,48
<NAZAJ
>NAPREJ455/667