Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Ponovimo, kdaj je vrednost algebrskega ulomka enaka $0$.

Ulomek $\frac{x^{2}-4}{x^{2}+3x+2}$ ima vrednost $0$ za $x=$ -2 , 2 (vpiši najprej manjšo vrednost).

Ulomek $\frac{x^{3}+3x^{2}-4x-12}{x^{2}-25}$ ima vrednost $0$ za $x=$ -3 , -2 , 2 (vpiši od najmanjše do največje vrednosti).

Dana je enačba $\frac{x^{2}-4}{x^{2}+3x+2}=0$.

a) Z računom v zvezek preveri, da je $x=2$ rešitev enačbe.

b) Ugotovi, ali je tudi $x=-2$ rešitev enačbe.

Zgled

Samostojno reši enačbo $\frac{x^{2}-1}{x+4}=0$. Če imaš težave, si pomagaj z dopolnjevanjem besedila v nadaljevanju. Enačba nima pomena za $x=$ -4 . Ulomek ima vrednost $0$, če je števec (imenovalec/števec) enak $0$. Torej $x^{2}-1=$ 0 . Rešitvi enačbe sta $x=$ -1 in $x=$ 1 (najprej vpiši manjše število). Naredi preizkus.

Zgled

V aktivni sliki v nadaljevanju si oglej reševanje racionalne enačbe.

<NAZAJ
>NAPREJ439/661