Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Koordinatne osi

Da bi lahko natančno opisali lego neke točke v ravnini, potrebujemo koordinatni sistem.

Koordinatni sistem je sestavljen iz dveh številskih premic, ki ju postavimo pravokotno eno na drugo in ju imenujemo koordinatni osi.

Vodoravno os imenujemo abscisna os. Označimo jo z oznako $x$.

Navpična os je ordinatna os in jo označimo z $y$.

Osi se sekata v točki $O$, ki se imenuje koordinatno izhodišče.

 

Abscisna os razdeli ravnino na dva dela, to je zgornjo in spodnjo polravnino. Tudi ordinatna os razdeli ravnino, tokrat na levo in desno polravnino.

Obe koordinatni osi skupaj pa razdelita ravnino na štiri dele. Te imenujemo kvadranti. Prvi kvadrant leži desno zgoraj, potem pa jih številčimo v nasprotni smeri vrtenja kazalcev na uri.

<NAZAJ
>NAPREJ504/661