Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Preslikava

Naj bosta $\cal {A}$ in $\cal {B}$ neprazni množici. Preslikava $f$ je predpis (navodilo, formula), ki vsakemu elementu iz $\cal {A}$ priredi natanko en element iz $\cal {B}$. Zapišemo: $$f:\cal{A}\, \rightarrow \, \cal{B}$$

Ali naslednje slike predstavljajo preslikave? Pod gumbi so skriti različni primeri.

Preslikavo lahko podamo na različne načine. Zgoraj smo uporabili diagram s puščicami. Lahko pa preslikavo podamo tudi z besednim opisom.

Zgled

Dijaki 1. a razreda so pisali kontrolno nalogo, vsak izmed njih je dobil oceno. 

Razmisli, ali je to preslikava.

Vzemimo zdaj namesto vseh dijakov le prvih deset. Znova jim priredimo ocene, vendar enake, kot so jih dobili prej. Ali se s tem preslikava spremeni?

Elemente množice $\cal{A}$ imenujemo originali preslikave.
Če elementu $a$ priredimo element $b$, potem je $b$ slika elementa $a$. Zapišemo: $f(a)=b$.

<NAZAJ
>NAPREJ543/661