Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Surjektivnost

Preslikava $f:\cal{A} \rightarrow \cal{B}$ je surjektivna natanko tedaj, ko je vsak element iz množice $\cal{B}$ slika vsaj kakega elementa iz množice $\cal{A}$. Tedaj je zaloga vrednosti preslikave $f$ enaka množici $\cal{B}$.

Prijatelji so spet obiskali zavetišče za živali in pomagali pri oskrbi živali, kot kažejo puščice.


Kaj je zaloga vrednosti te preslikave?

Razmisli, ali je zgornja preslikava surjektivna.

Zgled

Dana je funkcija $g:\mathbb{Z} \rightarrow \mathbb{Z}$ s predpisom $g(x)=x^2+3$. Izračunaj, katero število se preslika v število $28$ in katero v $-6$, uporabi svinčnik in papir. Ali je ta funkcija surjektivna?

Zgled

Med spodnjimi funkcijami označi tiste, ki so surjektivne.

Če najdemo en sam element množice $\cal{B}$, v katerega se nihče ne preslika, potem preslikava $f:\cal{A} \rightarrow \cal{B}$ ni surjektivna.

Preslikava je surjektivna, če je vsak element iz  $\cal{B}$ slika vsaj enega elementa iz $\cal{A}$.

<NAZAJ
>NAPREJ557/661