Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
6.

Trije bratje so imeli vrtove različnih oblik. S spodnje slike razberi potrebne podatke in izračunaj ploščino vsakega vrta.
Izračunaj tudi, koliko metrov ograje potrebuje vsak od bratov za ograditev svojega vrta.

7.
8.
9.
10.

Kvadratu s stranico $4\ {\rm cm}$ včrtaj nov kvadrat, katerega oglišča razdelijo stranice prvega v razmerju $3:1$. Postopek ponovi. Kolikšna je ploščina tega (najmanjšega) kvadrata?

11.

Tla v pravokotnem prostoru z dolžino $792\ {\rm cm}$ in širino $540\ {\rm cm}$ bi radi prekrili s kvadratnimi ploščicami. Med ploščicami ne bo fug. Največ kako dolga sme biti stranica ploščice, da ploščic ne bo treba rezati?

Koliko ploščic potrebujemo?
Katere druge dolžine še lahko ima ploščica, če naj bo njena dolžina celo število centimetrov?

<NAZAJ
>NAPREJ176/610