Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Površina telesa

Na uvodni strani smo prešteli število enotskih kvadratov, ki so sestavljali površino strukture iz kock. Tako smo izmerili površino.

Površina telesa je enaka številu kvadratnih enot, ki pokrijejo vse mejne ploskve telesa.

Robovi kvadra so dolgi $2$, $3$ in $5$ enot. Izračunajmo njegovo površino.

 

Ploščina ene rumene ploskve: 6 enot$^2$

Ploščina ene modre ploskve: 15 enot$^2$

Ploščina ene oranžne ploskve: 10 enot$^2$

Površina kvadra: 62 enot$^2$

Površino telesa izračunamo tako, da seštejemo ploščine vseh mejnih ploskev telesa.

Drži. Ne drži.

Ko računamo površino telesa, si lahko pomagamo z mrežo telesa. Če na papir narišemo mrežo telesa in jo izrežemo, lahko iz nje oblikujemo telo. Iz papirja izreži spodnje mreže in iz njih oblikuj telesa. Katera telesa dobiš? Izračunaj njihove površine. Površina telesa je enaka ploščini njegove mreže.

<NAZAJ
>NAPREJ258/610