Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zgled

Izračunaj ploščino osenčenega lika. Nad stranicami kvadrata so polkrogi. Podatke preberi s slike. Zapiši točno in približno vrednost ploščine.

Zgled

Obroba okroglega prta je dolga $6,28\;\rm m$. Koliko $\rm m^2$ blaga je v tem okroglem prtu? Za računanje uporabi približek $\pi \doteq 3,14$.

Zgled

Novakovi so kupili montažni bazen okrogle oblike. Premer dna bazena je $3\;\rm m$. Kolikšno površino (vrta/travnika/terase) pokrije bazen?

Računanje polmera kroga

Koza, privezana ob količek, je popasla približno $70\;\rm m^2$ površine travnika. Premisli, kako bi izračunal dolžino vrvice, s katero je privezana za količek.
 

Če poznamo ploščino kroga, lahko izračunamo dolžino polmera.

$r=\sqrt{\displaystyle\frac{p}{\pi}}$

Zgled

Ploščina kroga je $38,465\;\rm cm^2$. Polmer kroga je 3,5 $\rm cm$, če je $\pi \doteq 3,14$.

Zgled

V zvezek načrtaj krog s ploščino $110\;\rm cm^2$.

<NAZAJ
>NAPREJ392/540