Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge s ploščino kroga

Zgled

Mama je za kosilo spekla pico s premerom $26\;\rm cm$ in jo dala na krožnik s polmerom $15\;\rm cm$. Opiši, kako izračunamo velikost nepokritega dela krožnika (rob krožnika). Računaj v zvezek, pomagaj si s prikazom.

Zgled

V navodilih piše, da je velikost skakalne ploskve trampolina $7\;\rm m^2$. Višina ograje je $2\;\rm m$. Izračunaj velikost ograje v $\rm m^2$.

Zgled

Ploščina četrtine kroga je $78,5\;\rm m^2$. Ploščina celotnega kroga je 314 $\rm m^2$.

Zgled

Središče okrogle tarče je črni krog s premerom $2\;\rm cm$. Vsak naslednji krog ima $2\;\rm cm$ daljši premer. Tarča ima $3$ bela polja in se zaključi s črnim poljem. Izračunaj ploščino okrogle tarče.

Zgled

Konica minutnega kazalca opiše v $1$ uri $110\;\rm cm$ dolgo pot. Ohišje ure je široko $2\;\rm cm$. Izračunaj površino stene, ki jo prekriva ura. Računaj s približkom $\pi \doteq \frac{22}{7}$.

Zgled

Ana je z mamo spekla $125$ keksov. Vsak keks sta oblikovali s pomočjo kozarca s premerom $7\;\rm cm$. Najmanj koliko $\rm m^2$ testa sta potrebovali? Zapiši v $\rm m^2$ in zaokroži na eno decimalko.

<NAZAJ
>NAPREJ393/540