Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
7.

Miza pravokotne oblike je dolga $1,5\,\rm{m}$. Diagonala mize je $1,7\,\rm{m}$. Miza je natančno pokrita s steklom. Izračunaj velikost steklene plošče.

8.

Za okvir kvadratne slike mizar potrebuje $2,4\,\rm{m}$ letvic. Dopolni. 

Obseg slike je 2,4 $\rm{m}$. Ena stranica slike je dolga 0,6 $\rm{m}$. Diagonala slike je dolga $0,6 \cdot \sqrt{2} \,\rm{m}$, kar je približno (na stotine) 0,85 $\rm{m}$.
9.

Diagonala celotnega dela šahovnice, po katerem premikamo figure, je $44,8\,\rm{cm}$. Za eno šahovsko polje izračunaj dolžino diagonale in dolžino stranice.

10.

Diagonali pravokotnika se sekata pod pravim kotom.

Drži. Ne drži.
11.

Kvadrat ima dolžino diagonale enako dolžini diagonale pravokotnika. Podatke za pravokotnik preberi s skice. Izračunaj obseg in ploščino kvadrata.

12.

Izračunaj dolžino diagonale pravokotnika z dolžino $16\,\rm{cm}$ in obsegom $5,6\,\rm{dm}$.

13.

Iz štirih pravokotnih trikotnikov sestavi kvadrat. Stranico $a$ zapiši z diagonalo $d$ z uporabo Pitagorovega izreka.

<NAZAJ
>NAPREJ439/540