Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
14.

Pravokotnik ima dolžino $a=2\,\rm{m}$ in širino $b=1\,\rm{m}$. Dolžino in širino pravokotnika dvakrat, trikrat, štirikrat ... povečamo. Ali se tudi diagonala pravokotnika dvakrat, trikrat, štirikrat ... poveča? Zapiši dolžine stranic in izračunaj dolžine diagonal prvih petih pravokotnikov. Kolikšna je dolžina diagonale pravokotnika, ki ga dobimo, če $n$-krat povečamo dolžino in širino prvotnega pravokotnika?

15.

V zvezek nariši kvadrat s stranico $1\,\rm{cm}$. Nad diagonalo tega kvadrata nariši nov kvadrat in nad diagonalo novega kvadrata spet nov kvadrat. Po tem pravilu nariši vsaj pet kvadratov. Vsakemu kvadratu izračunaj velikost ploščine. Zapiši velikost ploščine za $n$-ti narisani kvadrat po tem pravilu.

16.

V piceriji naročimo okroglo pico s premerom $33\,\rm{cm}$. Kolikšna je diagonala najmanjše kartonaste škatle v obliki kvadrata, v katero nam lahko zapakirajo pico?

17.

Stranici televizijskega zaslona z diagonalo $116\,\rm{cm}$ sta v razmerju $16:9$. Izračunaj dolžini stranic televizijskega zaslona.

18.

Slike prikazujejo prepogibanje kvadratne rute s stranico $1\,\rm{m}$. K vsaki stranici trikotnika, ki nastane po pregibu, povleci dolžino stranice. Pomagaš si lahko s kosom papirja v obliki kvadrata.

<NAZAJ
>NAPREJ440/540