Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Zgled

Darilo je zavito v škatli, kot prikazuje slika. Koliko okrasnega traku potrebuješ za zavijanje darila? Upoštevaj še $20\,{\rm cm}$ za pentljo.

Zgled

V zvezek preriši sliko in jo dokončaj tako, da bosta narisana kvadra v poševni projekciji. Pravilno označi vidne in nevidne robove.

Mreža kvadra

Luka je škatlico iz kartona razgrnil v ravnino. Opazuj, kako je to naredil. Koliko robov in katere robove je moral prerezati? 

Mejne ploskve kvadra, razgrnjene v ravnino, imenujemo mreža kvadra. Mreža telesa je lik.

Zgled

Na ne pretrdo lepenko nariši mrežo kvadra po zgornjih merah in jo izreži. Z eno ploskvijo jo nalepi v zvezek. Na ta način jo lahko kadarkoli sestaviš v telo.

Razgrnjeni mreži izračunaj obseg. S sošolci primerjajte izračunane obsege. 

Kvader ima več različnih mrež, zato se obsegi mrež lahko razlikujejo.

<NAZAJ
>NAPREJ522/667