Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Naloge

1.

Dopolni v pravilne trditve. Števila vpisuj s številkami.

Telo na sliki ima 16 robov, 9 oglišč in 9 mejnih ploskev. Telo sestavljata kvader in piramida . Telo omejujejo liki. To so pravokotniki in trikotniki .

 

2.

Dopolni tako, da bodo izjave o kvadru pravilne. Števila vpiši s številko.

Kvader ima 6 mejnih ploskev. Mejne ploskve so pravokotniki . Po dva nasprotna pravokotnika sta med seboj vzporedna in skladna. Kvader ima 12 robov, izmed katerih so po štirje med seboj vzporedni in skladni. Po trije robovi kvadra se stikajo v oglišču . Kvader ima 8 oglišč. Lik, iz katerega lahko sestavimo model kvadra, imenujemo mreža kvadra.

3.

Utemelji, iz katerih mrež lahko sestaviš kvader.

4.

Miha ima $4$ enake kvadre, enega vidimo na sliki. Kolika je višina najvišjega (najnižjega) stolpa, ki ga lahko sestavi s temi kvadri?

<NAZAJ
>NAPREJ525/667