Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Zgled

Na sliki je kot z velikostjo $75^{\circ}$. Nariši kot v zvezek v enaki legi.

Načrtovanje topih kotov

Povleci točko in opazuj načrtovanje kota. Kot z enako velikostjo v enaki legi nariši tudi v zvezek.

Tope kote načrtujemo po enakem postopku kakor ostre kote. Pozorni smo na smer načrtovanja glede na izbiro vrha kota.

Zgled

V zvezek nariši daljico $|AB|=6\, {\rm cm}$. Nariši topi kot $\alpha=106^{\circ}$ z vrhom v oglišču $A$ in ostri kot $\beta=50^{\circ}$ z vrhom v oglišču $B$. Kraka kotov nariši tako, da se sekata v točki $C$. Kateri lik nastane?

Zgled

Nariši topi kot $\phi=118^{\circ}$ v taki legi, kot je na sliki.

Zgled

V zvezek nariši kote po naslednjem postopku. Najprej nariši kot $\delta=80^{\circ}$. Vsak naslednji kot je za $10^{\circ}$ večji od predhodnega. Ponovi tolikokrat, da dobiš iztegnjeni kot. Preveri na spodnjem prikazu.

Kot, ki je za $10^{\circ}$ večji od kota $\delta$, je pravi kot. Vsak naslednji je topi kot. Velikosti kotov po vrsti so 80 $^{\circ}$, 90 $^{\circ}$, 100 $^{\circ}$, 110 $^{\circ}$, 120 $^{\circ}$, 130 $^{\circ}$, 140 $^{\circ}$, 150 $^{\circ}$, 160 $^{\circ}$ in 170 $^{\circ}$. Iztegnjeni kot je velik 180 $^{\circ}$. Koliko kotov vključno z iztegnjenim kotom si narisal? 11 .
<NAZAJ
>NAPREJ592/667