Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
9.

V zvezek nariši premici $a$ in $b$, ki se sekata v točki $P$, a ne pod pravim kotom. Skladne kote pobarvaj z enako barvo.

Manjša kota imenujemo ostra kota. Večja kota imenujemo topa kota. Manjši in večji kot skupaj oblikujeta iztegnjeni kot. Vsi štirje koti skupaj oblikujejo polni kot. Izmeri velikost obeh kotov.
10.

V zvezek nariši premico $p$ in na premici izberi točko $V$. Z ene strani nariši kot $\alpha=37^{\circ}$ z vrhom $V$. En krak kota leži na premici. Z druge strani nariši kot $\beta=76^{\circ}$ z vrhom $V$. En krak kota leži na premici. Izmeri velikost kota med krakoma, ki ne ležita na premici.

11.
12.

Narisani so trije poltraki. Levi poltrak je krak kota $\alpha=120^{\circ}$. Srednji poltrak je krak kota $\beta=104^{\circ}$. Desni poltrak je krak kota $\gamma=163^{\circ}$. Preriši poltrake v zvezek in nariši kote. 

13.

Nariši udrte kote $\alpha=210^{\circ}$, $\beta=285^{\circ}$ in $\gamma=340^{\circ}$. Iztegnjeni kot je že narisan. Preveri rešitev. Ko preveriš, rešitev izklopi, z radirko pobriši sliko in nadaljuj z načrtovanjem naslednjega kota.


<NAZAJ
>NAPREJ596/667