Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Sistem enačb reši sam in odgovori.

Zgled

Srečata se stari znanki Meta in Tina. Druga drugi predstavita tudi svoji družini. Meta je navdušena ugankarica. Poslušaj, kako predstavi starost svojega sina. 

Koliko je star Metin sin?

Označimo z $s$ današnjo sinovo starost. Ne vemo, pred koliko leti se nanaša Metin opis, naj bo $x$ število let pred današnjim časom.

Meta ima danes 60 let. Pred $x$ leti  je bil sin star s $-$ x let, kar je 20 let.
Pred $x$ leti je bila Meta stara 60 $-$ x let, kar je toliko, kot je star sin danes , to je s let.

Sistem enačb, ki ga opisuje Metina uganka, je enak:

Reši sistem enačb.

Metin sin je star 40 let.

Če ne znaš, si poglej postopek pod gumbom.

Kaj bi lahko povedal o sinovi starosti, če ne bi vedel, koliko je stara Meta danes? Najprej se v razredu pogovorite o tem.

Zgled

Sam sestavi besedilno nalogo za sistem dveh linearnih enačb z dvema neznankama in naj jo reši sošolec. Nato zamenjajta vajini vlogi.

<NAZAJ
>NAPREJ458/661