Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Besedilne naloge

Pogledali si bomo primere uporabe linearnih neenačb, in sicer v besedilnih nalogah.

Zgled

Detektiv je ob ogledu kraja zločina ugotovil. 

Koliko denarja je odnesel tat?

Znesek, ki ga je odnesel tat, naj bo neznanka $x$. Neenačba, ki jo dobimo, je $x+$ 122 $>$ 3000 . Rešitev neenačbe je $x> $ 2878 . Tat je odnesel več kot 2878 ${\rm EUR}$.

Zgled

Tine in Matej prirejata zabavo. Za pogostitev sta namenila $70\,{\rm EUR}$. Največ koliko gostov lahko povabita, če znaša pogostitev ene osebe $12,5\,{\rm EUR}$?

Ali si rešil pravilno? Če ne, si oglej postopek pod gumbi.

Zgled

Iz žice izdelujemo obroče s premerom najmanj $14\,{\rm cm}$. Na razpolago imamo $100\,{\rm m}$ žice. Največ koliko obročev lahko izdelamo? (Upoštevaj, da pridobimo zaradi varjenega spoja $0,5\,{\rm cm}$ obsega ne glede na premer obroča. Za število $\pi$ vzemi konstanto, ki je vgrajena v računalu.)

Iz $100\,{\rm m}$ žice lahko izdelamo:

Zgled

Kolesar Edi se odpelje v $35\,{\rm km}$ oddaljeno pristanišče, da bo prišel na trajekt ob $9.15$. Kolikšna mora biti najmanjša povprečna hitrost, da bo ujel trajekt, če se Edi odpelje ob $7.30$? Upoštevaj formulo iz fizike, da je $s=v\cdot t$, kjer je $s$ pot, $v$ povprečna hitrost v ${\rm km}/{\rm h}$ in $t$ čas merjen v urah ${\rm h}$.

<NAZAJ
>NAPREJ485/661