Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Naravna števila

Kako bi nekomu preprosto razložil, kaj so naravna števila?

Katero je najmanjše naravno število?

Kaj lahko rečeš o predhodniku in nasledniku naravnega števila?

Ta spoznanja lahko uporabimo tudi pri bolj formalnem načinu vpeljave naravnih števil s Peanovimi aksiomi, kar presega naše cilje, ne pa tudi radovednosti, zato so pod gumbom predstavljeni kot zanimivost.

Naravna števila znamo že tudi grafično predstaviti na številski premici. Razvrsti števila na ustrezna mesta.

Računske operacije

Z naravnimi števili si računal že v osnovni šoli. Se spomniš,

a) katere so osnovne štiri računske operacije?
b) katere od teh operacij so vedno izvedljive v množici naravnih števil (to pomeni, da so tako števili, s katerima računamo, kakor tudi rezultat, naravna števila)?

Seštevanje in množenje sta notranji računski operaciji v množici $\mathbb{N}$, ker je tudi rezultat operacije vedno naravno število.

Zgled

Poveži pojme. Razlago pojma povleci v ustrezen kvadratek na sredini.

<NAZAJ
>NAPREJ56/661