Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
10.
11.

Anja se je odločila, da bo pomagala raznašati časopis. Za vsak dan dela bo Anja prejela plačilo v višini $20 \ {\rm EUR}$. Delala bo tri mesece v letu, časopis pa bo raznašala najmanj $19$ in največ $23$ dni v mesecu. Največ koliko in najmanj koliko bo Anja zaslužila v tem letu?

12.

Aleš je vozniški izpit opravil pred $20$ leti. Takrat ni mogel biti mlajši od $18$ let. Pred sedmimi leti je pridobil stanovanjski kredit za mlade. Takrat ni smel biti starejši od $35$ let. Oceni Aleševo trenutno starost.

13.

Nika se je odpravila s kolesom v sosednje mesto. Kmalu po njenem odhodu se je za njo z avtom odpravila še Petra. Oceni, s kolikšno hitrostjo se Petra približuje Niki, če se Nika giblje s hitrostjo med $5\,  \rm km/h$ in $25\,  \rm km/h$, Petra pa s hitrostjo med $30\,  \rm km/h$ in $70\,  \rm km/h$?

14.

Jure je med počitnicami delal osem dni. Med tem časom je zapravil $12 \ {\rm EUR}$ za sladoled in osvežilne pijače, kupil pa je tudi dve knjigi po $20\ {\rm EUR}$. Ker je imel v nedeljo rojstni dan, so mu stari starši podarili skupaj $50\ {\rm EUR}$. Na koncu si je Jure kupil igralno konzolo za $150\ {\rm EUR}$.
Njegov bratranec Jani je delal en dan več kot Jure, zapravil pa je samo $8\ {\rm EUR}$ za sladoled. Nato si je kupil kolo za $170\ {\rm EUR}$.

a) Najmanj koliko je moral dobiti Jure za dan dela, da je imel dovolj denarja za konzolo?
b) Koliko bi moral dobiti Jani za dan dela, da mu ne bi ostalo več kot $47\ {\rm EUR}$?
c) Predpostavimo, da sta za dan dela dobila oba enako. Koliko bi morala biti plačana ura dela, da bi na koncu ostalo Janiju več kot Juretu?

<NAZAJ
>NAPREJ73/661