Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Oglej si sliki in opazuj, koliko skupnih točk lahko imata krožnica in premica.

 

Modre premice sekajo krožnico dvakrat , zato jim rečemo sekante. Zelene premice krožnice ne sekajo, zato jim rečemo mimobežnice . Rdeče premice se krožnice dotikajo, s tujko jim rečemo tangente .

Torej so možne le tri medsebojne lege premice in krožnice, ki jih med seboj ločimo po številu skupnih točk:

Krog

Krog je del ravnine, omejen s krožnico. Vsebuje tiste točke, ki so od središča krožnice oddaljene manj ali enako $r$ enot.

V nadaljevanju si oglej geometrijske objekte, ki so povezani s krogom, pa tudi s krožnico.

Krožne izseke označujemo tako, da najprej napišemo središče, nato pa krajišči krožnega loka v pozitivni smeri (nasprotna smer urinega kazalca).

<NAZAJ
>NAPREJ77/703