Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Tangenta krožnice

Mimobežnice in sekante k dani krožnici ni težko narisati. Kako se skonstruira tangenta skozi točko na krožnici, pa si poglej spodaj.

V zadnjem koraku je prikazan tudi štirikotnik, ki smo ga hkrati s tangento skonstruirali in pomaga razumeti konstrukcijo. Ta lik je romb, saj ima vse štiri stranice skladne.

Drži. Ne drži.

Trikotnika $SAM$ in $SAL$ sta enakokraka in skladna.

Drži. Ne drži. Namig

Daljica $LM$ je nosilka njunih višin na osnovnico $SA$ in je zato pravokotna nanjo.

Drži. Ne drži. Namig

Nosilka daljice $LM$ je zato tangenta naše krožnice z dotikališčem  v točki $T$. Še enkrat si oglej konstrukcijo in hkrati preberi opis konstrukcije.

Tangenta na krožnico je vedno pravokotna na polmer, ki povezuje središče krožnice in dotikališče tangente.

Pri risanju lahko uberemo tudi krajšo pot - tangento narišemo s kotomerom, začnemo pa prav tako s poltrakom iz $S$ skozi točko $T$.

Skozi točko $T$ na krožnici obstaja natanko ena tangenta. Ta se krožnice dotika v točki $T$, ki jo zato imenujemo dotikališče.

<NAZAJ
>NAPREJ78/703