Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Zgled

Dan je pravokotnik $ABCD$ s stranicama $a=2$ in $b=1$.

Zapiši vektorje, določene z oglišči pravokotnika, ki so:

a)  enaki vektorju $\overset{\Large\rightharpoonup}{AB}$        b) nasprotni vektorju $\overset{\Large\rightharpoonup}{AD}$

c) enotski                          č) ničelni

Vzporedni premik

Preslikava spodaj preslika točko $T$ v točko $T'$ in lik $L$ v lik $L'$.

Opazuj smer in velikost vektorjev $\overset{\rightharpoonup}{a}$ in $\overset{\Large\rightharpoonup}{TT'}$. Kaj opaziš?

Premikaj točko $T$ po robu lika $L$. Kam se preslika poljubna daljica?

Spreminjaj vektor $\overset{\rightharpoonup}{a}$ in lik $L$. Kam se preslika lik $L$?

Ali se pri tej preslikavi ohranjajo medsebojne razdalje točk?

Vzporedni premik (translacija) za vektor $\overset{\rightharpoonup}{a}$ je preslikava prostora nase, ki vsaki točki $T$ priredi tako točko $T'$, da je $\overset{\Large\rightharpoonup}{TT'}=\overset{\rightharpoonup}{a}$.

Vzporedni premik preslika daljico na enako dolgo vzporedno daljico, premico na vzporedno premico in ravnino na vzporedno ravnino.
Pri vzporednem premiku se medsebojne razdalje točk ohranjajo, torej je vzporedni premik togi premik. Vzporedni premik preslika poljuben lik v skladni lik.

<NAZAJ
>NAPREJ216/703