Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zgled

Izračunaj dolžino žične ograje, s katero bomo ogradili gredico, če je njen polmer $7,5\;\rm dm$. Izračunano dolžino zapiši v metrih. Sam izberi približek za računanje.

Zgled

a) Izračunaj dolžino poti, ki jo prevozi traktor. Večje kolo s premerom $d_v=1,4\;\rm m$ se na tej poti zavrti $1\;000$-krat ($\pi \doteq \frac{22}{7}$).
b) Kolikokrat se na tej poti zavrti manjše kolo s premerom $d_m=7\;\rm dm$?

Zgled

Dopolni besedilo.

Polmer okrogle mize je $0,6\;\rm m$. Okrogli prt sega $10\;\rm cm$ čez rob mize. Obseg prta je 4,4 $\rm m$. (Uporabi približek $\pi \doteq \frac{22}{7}$.)

Računanje polmera

Z $1\;\rm m$ dolgo neraztezno vrvico oblikuj kar se da natančno krožnico. Premisli in opiši, kako bi izračunal premer in polmer te krožnice.

Če poznamo obsega kroga, lahko izračunamo dolžino premera.
$d=\displaystyle\frac{o}{\pi}$

Zgled

Obseg kroga je $62,8\;\rm cm$. Polmer kroga je 10 $\rm cm$, če je $\pi \doteq 3,14$.

Zgled

V zvezek načrtaj krog z obsegom $32\;\rm cm$.

Zgled

Izberi najboljši približek polmera kroga z obsegom $100\;\rm cm$.

<NAZAJ
>NAPREJ383/540