Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
17.

Jure in Tine sta za nalogo pri matematiki morala izmeriti obseg sosedove okrogle hiše. Premer hiše je $8\;\rm m$, debelina stene hiše pa je $2,5\;\rm dm$. Jure je meril hišo iz zunanje, Tine pa iz notranje strani. Meritve sta primerjala med sabo in ugotovila, da se razlikujejo. Juretov obseg je znašal $25,12\;\rm m$, Tinetov obseg pa $23,55\;\rm m$. Kdo od njiju je pravilno izmeril obseg hiše? Utemelji. Pomagaj si s skico tlorisa hiše.

18.

Izračunaj obsege osenčenih likov. Računaj s $\pi \doteq 3,14$. Med zgledi se pomikaj tako, da da premikaš točko na drsniku. Vsak lik preriši v zvezek.

19.

Izračunaj manjkajočo količino kroga. Izračunan podatek vpiši v tabelo. Na računalu uporabi tipko $\pi$. Vsako izračunano vrednost zaokroži na desetine.

       $r$      $d$
        $o$
a)
 $2\;\rm cm$   4,0 $\;\rm cm$ 12,6 $\;\rm cm$
b)
  5,7 $\;\rm dm$  $11,4\;\rm dm$   35,8 $\;\rm dm$
c)
  17,5 $\;\rm cm$   35,0 $\;\rm cm$
  $110\;\rm cm$
20.

Sabinin hrček Fredi je bil tako navdušen nad svojim novim kolesom za razgibavanje, da je cele dneve tekal v njem. Sabina je izračunala, da je en dan pretekel kar $452,16\;\rm m$. Izračunaj obseg kolesa, če se je kolo zavrtelo kar $1\;200$-krat.

21.

a) Izračunaj obseg Lune, če je dolžina polmera Lune povprečno $1\;737\;\rm km$.

b) Izračunaj obseg Zemlje, če je obseg Lune $0,273$ obsega Zemlje.

<NAZAJ
>NAPREJ388/540