Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Zgled

Enaka pravokotnika prekrivamo z različnima enotama. Ugotovi, koliko enot potrebujemo. Število enot najprej oceni.

Prvi pravokotnik prekrijemo s/z 24 enotami kvadratka, drugega pa s/z 48 enotami trikotnika.

Zgled

S sošolcem se pogovori, v kateri enoti za merjenje ploščine je najprimerneje zapisati ploščine naslednjih ploskev: stran v zvezku, dnevna soba, parkirišče, noht, parcela, Jadransko morje.

Zgled

Dolžina pravokotnika je $6\,{\rm cm}$, njegova ploščina pa $42\,{\rm cm^2}$. Pravokotnik nariši v zvezek.

Zgled

List v zvezku je dolg $200\,{\rm mm}$ in širok $28\,{\rm cm}$.

a) Kolika je ploščina enega lista?

b) Koliko ${\rm m^2}$ papirja je v $60$-listnem zvezku?

Zgled

Ploščina pravokotnika je $20\,{\rm cm^2}$. V zvezek nariši pravokotnik, ki bo imel tako ploščino in dolžino stranic v ${\rm cm}$. Koliko pravokotnikov lahko narišeš? Ali so pravokotniki enaki tudi po obsegu? Izračunaj in primerjaj.

Zgled

Pri obnovi tal v kopalnici se odločamo med naslednjimi oblikami ploščic. Vse ploščice imajo enako dolgo stranico. Katerih ploščic bi potrebovali največ, katerih najmanj?

V zvezek nariši zanimiv vzorec, ki ga lahko sestaviš iz ploščic oblike D. Poskusi se še v sestavi vzorca, kjer kombiniraš dve obliki ploščic. Pomagaj si s šablono.


<NAZAJ
>NAPREJ511/667