Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
6.

V zvezek nariši kvadrat, ki ima enako ploščino kot pravokotnik z dolžino $8\,{\rm cm}$ in širino $2\,{\rm cm}$.

7.

Bazen je dolg $20\,{\rm m}$, širok $12\,{\rm m}$ in globok $1,8\,{\rm m}$. Koliko kilogramov barve potrebujemo za pleskanje notranjih sten bazena?

Cena kilograma barve je $16\;{\rm €}$ in zadošča za približno $48\,{\rm m^2}$.

Ali $34$ evrov zadošča za nakup barve za pleskanje notranjih sten?

8.

Imata lika enak obseg? da (da, ne).

Imata lika enako ploščino? da (da, ne).

V zvezek izračunaj ploščini in obsega obeh likov.

9.

Z enakimi kvadratnimi listki sestavljaj pravokotnike. Po dva kvadratka se vedno dotikata v celi stranici. Uporabi $2$, $3$, $4$, $6$ kvadratkov. V zvezek skiciraj pravokotnike in izračunaj njihov obseg in ploščino. Zapiši ugotovitve.

10.

Pravokotnik z dolžino $6\,{\rm cm}$ ima ploščino $0,24\,{\rm dm^2}$. Kolik je obseg pravokotnika?

11.

Ploščina vrta pravokotne oblike je $30\,{\rm m^2}$. Ploščina dela, na katerem rastejo rože, je $10\,{\rm m^2}$ (glej sliko). Na koliko kvadratnih metrih raste solata?

<NAZAJ
>NAPREJ517/667