Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Ploščinsko enaki liki

Ploščino bolj nenavadnih likov lahko velikokrat izračunamo tako, da jih preoblikujemo v pravokotnik. Oglej si spodnji primer in utemelji, zakaj se ploščina ne spremeni.

Razmisli, kaj velja za obseg prvotnega in preoblikovanega lika.

Na list papirja nariši enaka lika (slika). Enega razreži in preoblikuj v pravokotnik. Oba prilepi v zvezek in jima  izračunaj ploščino ter obseg. Primerjaj ploščini in obsega obeh likov.

Zgled

Izračunaj ploščino in obseg sestavljenega lika. Enote so v centimetrih.

Oglej si še zanimivo preoblikovanje lika v pravokotnik. Poskusi podobno preoblikovanje opraviti še sam s pomočjo papirja in škarij.

<NAZAJ
>NAPREJ514/667