Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Naloge

1.

Nariši dva poljubno velika kota in konstruiraj njuno vsoto. Konstruiraj še njuno razliko tako, da od večjega kota odšteješ manjši kot. Rešitev primerjaj s sošolci.

2.

Nariši poljuben kot in mu konstruiraj suplementaren kot. Z grafičnim seštevanjem razišči, kolikšna je vsota kota in njegovega suplementarnega kota. Kaj ugotoviš? Ugotovitev preveri še računsko.

3.

Nariši poljuben kot. Grafično razišči, kolikšna je razlika suplementarnega in komplementarnega kota k narisanemu kotu, tako da od večjega kota odšteješ manjši kot. Kaj ugotoviš? Svojo ugotovitev dokaži še računsko.

4.

V zvezek konstruiraj kot velikosti $135^\circ$.

5.

V zvezek konstruiraj kot velikosti $75^\circ$.

6.

V zvezek konstruiraj trikotnik s stranicami $a=5$ cm, $b= 4$ cm in $c=7$ cm.

7.

V zvezek konstruiraj trikotnik s podatki $a=6$ cm, $b=4$ cm in $\gamma=60^\circ$.

8.

Nariši kot velikosti $60^\circ$ le z jogurtovim lončkom in deščico. Oceni natančnost svoje rešitve. Svojo rešitev predstavi sošolcem.

9.

Spomladi pomagaj mami pri urejanju vrta in oblikuj gredico za rože v obliki enakostraničnega trikotnika. Katere pripomočke potrebuješ?

10.

V zvezek nariši premico $p$ in točko $T$, ki ne leži na premici $p$. Konstruiraj pravokotno projekcijo točke $T$ na premico $p$. Izmeri še približno oddaljenost točke $T$ od premice $p$. Rešitev primerjaj s sošolci.

<NAZAJ
>NAPREJ52/703