Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Naloge

1.
2.

Na papir nariši poljuben trikotnik. Označi in izreži vse notranje ter zunanje kote trikotnika. Sestavi notranje kote tako, da imajo vsi trije skupen vrh. Nato sestavi še zunanje kote tako, da imajo skupen vrh. Ponovi nalogo z različnimi trikotniki. Kaj ugotoviš?

3.

S programom za dinamično geometrijo razišči pravokotne trikotnike z enim od notranjih kotov $60^\circ$. Koliko meri drugi ostri kot trikotnika? Primerjaj še dolžino katete, ki leži nasproti kotu $30^\circ$, z dolžino hipotenuze. Kaj ugotoviš?

4.
5.
6.
7.

Načrtaj trikotnik $ABC$ s podatki $b=5$ cm, $\alpha=40^\circ$ in $\gamma=80^\circ$.

8.
<NAZAJ
>NAPREJ63/703