Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Tangens in kotangens v enotski krožnici

Za vpeljavo funkcije tangens potrebujemo podobna trikotnika. Na sliki poišči dva podobna trikotnika in razmisli ter zapiši razmerje katet podobnih trikotnikov.

Tangens kota $\alpha$ je enak odseku, ki ga določa premica nosilka gibljivega kraka kota $\alpha$ na desni tangenti enotske krožnice (tangenti, postavljeni v točki $(1,0)$).

Kako določimo $\tan\alpha$, če je $\alpha$ v II. ali III. kvadrantu?

Kako predstavimo vrednosti funkcije kotangens v enotski krožnici? Pomagaj si z dinamično sliko na naslednji strani.

Na zgornji sliki poišči podobna trikotnika in zapiši razmerje katet podobnih trikotnikov.

Kotangens kota $\alpha$ je enak odseku, ki ga določa premica nosilka gibljivega kraka kota $\alpha$ na zgornji tangenti enotske krožnice (tangenti, postavljeni v točki $(0,1)$).

Kako določimo $\cot\alpha$, če je $\alpha$ v III. in IV. kvadrantu?

Na dinamičnih slikah spreminjaj velikost kota in ugotovi ugotovi še predznak kotnih funkcij tangens in kotangens.

<NAZAJ
>NAPREJ173/703