Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Suplementarni koti

Spoznali bomo vrednosti kotnih funkcij suplementarnih kotov. Kdaj sta kota suplementarna? Zapiši pravilo in nariši primer.

V enotsko krožnico vrišimo suplementarna kota in primerjajmo koordinate točk $T$ in $T'.$ Premikaj točko $T$ v prvem kvadrantu in izberi pravilne trditve.


Izrazi tangens in kotangens s sinusom in kosinusom. Namesto kota $\alpha$ uporabi $180^\circ-\alpha$. Kaj dobiš? Preveri pod gumbom.

Če povzamemo, lahko zapišemo naslednje zveze, ki veljajo za sumplenetarne kote. Z njmi lahko kotne funkcije topega kota prevedemo na kotne funkcije ostrega kota.

$$\sin(180^\circ-\alpha)=\sin\alpha$$ $$\cos(180^\circ-\alpha)=-\cos\alpha$$ $$\tan(180^\circ-\alpha)=-\tan\alpha$$ $$\cot(180^\circ-\alpha)=-\cot\alpha$$

Uporabimo pridobljeno znanje in skupaj izračunajmo.
a) $\sin120^\circ=\sin(180^\circ-60^\circ)=\sin60^\circ=\frac{\sqrt{3}}{2}$

Poskusi sam in izračunaj.
b) $\cos120^\circ$        c) $\tan120^\circ$        d) $\cot120^\circ$

Ali te zveze veljajo za poljubne kote? Pomagaj si z dinamično sliko in izračunaj $\sin(-150^\circ)$.

<NAZAJ
>NAPREJ181/703